Fotovieta #93. Swedbank Centrālā ēka, biroju augstceltne, Balasta dambis 1a. Swedbank biroju augstceltni var uztvert dažādi. Tā var asociēties ar skandināvu dominanci Latvijas finanšu nozarē un zināmu varas centru, bet var atmest visus politiskos un ekonomiskos kontekstus un uzlūkot to kā vienkārši labu arhitektūru. Un šī ēka, manuprāt, tiešām ir laba, pat lieliska arhitektūra. Lai arī mazliet "drukna" proporcijās, celtne, kuras nosaukums tautā iegājās pēc sākotnējā projekta kā "Saules akmens", ir moderna vietzīme, par kuru nekaunētos neviena Eiropas lielpilsēta. Es teiktu, ka tā ir krietni skaistāka un interesantāka par slaveno Londonas "gurķi", Malmes "savērpto torsu" un pārspēj pat Barselonas Agbar torni.

"Saules akmens" ievērojams ar apbrīnojamu perspektīvu daudzveidību - gandrīz vai uz katra soļa, ejot ēkai apkārt, pieejot tuvāk, atkāpjoties tālāk, atklājas jauni, iemūžināšanas cienīgi rakursi, turklāt dažos no tiem tornis mainās tik ļoti, ka no mazliet korpulenta rešņuka pēkšņi pārtop slaidā sportistā. Un kāpēc gan to aizvien nesaukt par "Saules akmeni", ja saules gaismas rotaļas, atspīdot stikla un metāla konstrukcijās, mēdz būt tiešām krāšņas? Turklāt ēka izskatās labi jebkuros laika apstākļos - arī pelēkas debesis tajā spoguļojas skaisti. 

"Saules akmens" tika uzbūvēts 2004. gadā - tolaik, studenta gados, gandrīz katru dienu ierastajā maršrutā no Imantas uz Maskačku un atpakaļ, šķērsojot Vanšu tiltu, braucu tam garām ar velosipēdu. Būvniecības temps bija patiešām iespaidīgs - visa celtne tika pabeigta pusotra gada laikā. "Saules akmens" augstums sasniedz 120 metrus, uzcelšanas brīdī tā bija otra augstākā ēka Latvijā (aiz Pēterbaznīcas), taču pēc tam uzceltais Z-torņu dienvidu tornis to par nieka pārdesmit centimetriem pārspējis.

IEGĀDĀTIES FOTOGRĀFIJAS



Skatiet Latvijas skaistākās Foto vietas arī interaktīvā kartē:


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru