Rīgā ik gadu tiek uzbūvēti vairāki simti jaunu ēku, tomēr tikai retā no tām spēj "aizķert aci". Izvētījot 21. gadsimta Rīgas laikmetīgās arhitektūras "pūra lādi", Fotovietas spēj atrast ap 20 tādu ēku, kas uzskatāmas par tiešām fotogēniskām, pievilcīgām, interesantām - tātad aptuveni viena uz katru līdz šim aizvadīto gadu jaunajā tūkstošgadē. Tā ir arhitektūra, kas vairāk vai mazāk pozitīvi pārsteidz, izbrīna un iezīmē jaunus vaibstus mūsu senās galvaspilsētas sejā. Šīs ēkas šeit sakārtotas TOP 20 formātā augošā secībā (ārpus TOP3, kas šķiet diezgan skaidrs, secība gan ir visai nosacīta). Nav izslēgts, ka kāda burvīga celtne ir palaista garām vai piemirsusies - bet tāpēc jau zem raksta ir komentāru sadaļa, lai arī Tu, lasītāj, varētu izteikt viedokli un varbūt pat prezentēt savu versiju par labāko Rīgas mūsdienu arhitektūras paraugu topu.


RĪGAS SKAISTĀKO MŪSDIENU ĒKU TOP 20

Reaton biroja ēka, Viskaļu iela 11. Čiekurkalna nomalē paslēpusies viena no interesantākajām mūsdienu ofisu ēkām Rīgā - B1 klases biroju ēka apdares materiālu tirdzniecības uzņēmumam "Reaton".


Jaunciema jahtu osta, Jaunciema gatve 135b. Nozīmīga laikmetīgās arhitektūras būve (2014) vienā no Rīgas nomaļākajiem rajoniem, Jaunciemā. Šo eleganto "melno čūsku", kas pielīdusi nodzerties Ķīšezera ūdeni, projektējis viens no Latvijas vadošajiem arhitektu birojiem "Sīlis, Zābers un Kļava". Pasūtītājs bijusi kāda domubiedru apvienība, kas vēlējusies attīstīt ūdenssportu un promotēt veselīgu dzīvesveidu.


"Lofts & Rosegold", Strēlnieku iela 8. Vēl viena arhitektūras lielmeistara Andra Kronberga biroja veikums, uz elitāro galu pretendējošā dzīvokļu ēka Lofts&Rosegold Strēlnieku un Melngaiļa ielas krustojumā kļuvusi ne tikai par "labsirdīgo lielo zivi", kas nav apēdusi "mazo zivi", saglabājot sev blakus arī vēsturisko divstāvu ēku, bet arī par vienu no spilgtākajiem (gan krāsas, gan formas un koptēla ziņā) mūsdienu apartamentu būvniecības paraugiem Rīgā. Netālie "Magdalēnas kvartāli" vai "Petit Paris", kas varbūt izskatās samērā gaumīgi un pieklājīgi, tomēr ir bez sava, īsti oriģināla rakstura, uz jauno kaimiņieni noteikti skatās ar mietpilsonisku skaudību par tās brīvdomību un atļaušanos (kas panākta, nezaudējot pietāti pret apkārtni).


UBN biroji, Jaunmoku iela 34. Vēl "treknajos gados" uzbūvētā UBN biroju ēka - elegantais "melnais dimants", kas atrodas starp lielveikala "Spice" kompleksu un Kārļa Ulmaņa gatvi, visvairāk pārsteidz ar savu neparasto ģeometriju un tās realizēšanai nepieciešamajiem inženiertehniskajiem risinājumiem, kas, vismaz ar nezinātāja aci raugoties, šķiet, nav bijuši vienkārši. 


Z-torņi, Raņķa dambis 30. Lielākā vilšanās topā. Šiem "brāļu torņiem" bija potenciāls kļūt par, iespējams, nozīmīgāko jaunās arhitektūras ēku un iespaidīgākajām augstceltnēm Rīgā un pat visā Baltijā, taču rezultātā no tā visa sanācis ja ne pilnīgs čiks, tad krietni atšķaidīts uzlējums gan. Varētu vēl piedot torņu bezgala ilgo tapšanas gaitu (apmēram 14 gadus), kas ķīniešus sasmīdinātu līdz nāvei, varētu pievērt arī acis uz skandālu būvniecības finiša fāzē (ekspluatācijā pieņemšanas procesu), kas lika zaudēt darbu bijušajam Rīgas būvvaldes vadītājam... Taču nekādi nevar ignorēt to, ka Z-torņu sākotnējais projekts ir nepiedodami noplicināts - nav nedz oriģinālā paredzēto graciozo stikloto izvirzījumu, nedz savienojošā gaisa tilta. Rezultātā esam dabūjuši vienkārši divus gludus stikla cilindrus, turklāt arī to augstums plānoto 130+ metru vietā, kas būtu ļāvis pārspēt Viļņas "Eiropas torni", augstākajam Z-tornim ir apstājies jau pie 123 metriem.


"Šokolāde", Hospitāļu iela 23. Dzīvokļu ēka "Šokolāde" atrodas Rīgas centra ziemeļaustrumu daļā, Senču un Hospitāļu ielas krustojumā. Ēka tika uzcelta 2007. gadā un tas ir vēl viens arhitektu biroja "Sīlis, Zābers & Kļava" veikums. Interesanti, ka ēkas pamatos tikusi ievietota kapsula ar šokolādes receptēm - ja nu gadījumā nākotnē aizmirstos, kā pagatavot šokolādi. Šķiet, ka zināšanas par šokolādes ražošanu tomēr pārdzīvos šo ēku, jo, par spīti labajam arhitektoniskajam dizainam, būvniecības kvalitāte tāda acīmredzot nav bijusi - ēkas dzīvokļu īpašnieki stāstījuši par nopietniem konstrukcijas defektiem.


Rietumu Capital Centre, Vesetas iela 7. Rietumu bankas augstceltne, kas sastāv no trīs stiklotiem kubisku formu apjomiem (torņiem), kā arī (no Grostonas ielas puses) eksponētā betonā ar daudziem maziem apaļiem caurumiem celtu autostāvvietu (lai arī neesmu šī materiāla fans, autostāvvietai tas piederas itin labi) ir viens no oriģinālākajiem, interesantākajiem un kvalitatīvākajiem mūsdienu arhitektūras paraugiem aizvien topošajā Skanstes rajonā, ko apliecina arī 2010. gadā saņemtā Gada balva Rīgas arhitektūrā.


Centrus, Dzirnavu iela 83. "Centrus" projekts sastāv no pagaidām divām uzbūvētām ēkām Dzirnavu ielā 81 un 83 (2015), taču šī saraksta ietvaros atzīmējama tikai iekšpagalma ēka Dzirnavu ielā 83, jo fasādes ēka Dzirnavu 81, manuprāt, labākajā gadījumā saucama tikai par neievērojamu fonu. Savukārt iekšpagalma ēka ar izvirzītajiem baltā betona balkoniem jau ir kaut kas no sci-fi un "mind-bending" arhitektūras sērijas. Mani aizvien fascinējušas šādas - sarežģītas, bet vienlaikus harmoniskas - struktūras, kuras nevar aptvert vienā paviršā acu uzmetienā, bet pētāmas krietni ilgāk. Bonuss, protams, arī par ēkas priekšā izveidoto publisko telpu.


Latvijas bankas naudas glabātuve, Bezdelīgu iela 3. Pietiek paskatīties uz neglīto ASV vēstniecības kompleksu Pleskodālē, lai saprastu, ka cietokšņu arhitektūra ir īpašs žanrs. Arī Latvijas bankas naudas krātuve Bezdelīgu ielā ir šāds cietoksnis (droši vien tā varētu būt otrā vislabāk apsargātā ēka Latvijā pēc tās pašas ASV vēstniecības). Tāpēc vēl jo neparastāk, ka te atradusies vieta labai arhitektūrai. 2001. gadā uzbūvētā un par tā gada labāko būvi Latvijā atzītā ēka vizuāli nolasās kā auksta un nepieejama, taču tas panākts ar kvalitatīvu izpildījumu un simboliski atbilst celtnes funkcijai.    

"Ostas skati", Matrožu iela 15. Ja kaut kā gadījies aizdoties līdz Ķīpsalas ziemeļu galam, šeit pārsteigs viena no vizuāli neparastākajām un inženiertehniski iespaidīgākajām laikmetīgās arhitektūras ēkām Rīgā un Latvijā. Biroju nama "Ostas skati" iespaidīgākais trumpis ir stikla, tērauda un betona tornis, kas atgādina kaut ko pa vidu starp bišu stropu un kebaba gaļas kluci (dzirdēts arī salīdzinājums ar betona maisītāju). Arī pārējā ēkas arhitektūra nenoliedzami ir augstas klases piemērs gan radošajā, gan tehniskajā izpildījumā, un par to liecina arī profesionāļu piešķirtās balvas - Latvijas Arhitektu savienības balva kā Labākā publiskā ēka, kā arī Labākā jaunbūve Rīgā. Ēka celta 2007.gadā, to paveikuši arhitektu birojs "Arhitektonika".


"Aizkulises", Aleksandra Čaka iela 134."Treknajos gados" uzsāktā dzīvokļu ēka "Aizkulises" Čaka ielā ilgus gadus stāvēja nepabeigta, un jau šķita, ka interesantas, oriģinālas jaunceltnes vietā pilsēta ieguvusi kārtējo jaunbūves graustu. Par laimi, ap kādu 2016. gadu projektā atkal tika iepūsta dzīvība un tas tika pabeigts. Lai arī "Aizkulises" tiek kritizēts no pragmatiski noskaņotu cilvēku puses (tiem nepatīk krokotās dzīvokļu ārsienas, turklāt tās funkcionējot arī kā pamatīgi "aukstuma tilti"), nevar noliegt, ka vizuāli šis ir viens no iespaidīgākajiem jaunajiem projektiem Rīgā, par kura tapšanu tiešām prieks. "Aizkulišu" neparastā forma, krāsa un ornamentācija ir atsauce uz teātra priekškaru, aiz kura, mājas vidē, norisinoties dzīve bez izlikšanās un maskām. Tāpat, protams, to var uztvert kā parafrāzi par Čaka ielas "sarkano lukturu" rajona pagātni.


Pēterupes iela 3. Piesaucot jēdzienu "mūsdienās celta privātmāja" acu priekšā nostājas vai nu baltu/melnu/pelēku taisnstūra paralēlskaldņu betona ēkas (labākajā gadījumā) vai arī "karaliskā stila" neoklasicisma uzlējumi ar kolonnām un tornīšiem (sliktākajā gadījumā). Savukārt ēka Pēterupes ielā 3, Mežaparkā, ir gājusi pavisam citu, savu ceļu, koka fasādi izdaiļojot ar dažnedažādiem ornamentāliem elementiem, kuriem paredzēts simbolizēt grāmatplauktu. Var gan rasties aizdomas, vai tiešām fasādē forma strikti sekojusi funkcijai (respektīvi, vai ornamentālais zīmējums ir pakārtots logu izmēriem un izvietojumam vai otrādi), tomēr ēka izskatās tik gaumīgi un neparasti, ka godam pelnījusi vietu starp labākajām.    


Hilton Garden Inn Riga Old Town, Grēcinieku iela 25. Joprojām nespēju saprast, kāpēc šī, 2019. gadā uzceltā ēka šogad nav Gada balvas saņēmēja Rīgas arhitektūrā (tā pat nebija starp finālistiem!). Lauztās un liektās fasādes līnijas liecina, ka konstruktīvajiem risinājumiem labas arhitektūras vārdā šeit nav taupīta nauda - tā vien jau ir reta un lielas uzslavas vērta parādība. Savukārt no sānu pusēm ēka inteliģenti atsaucas uz Vecrīgas vēsturisko mantojumu. Kopumā arhitektiem (Andrim Kronbergam un "ARHIS") izdevies apbrīnojams dubulttriks, divkārt savienojot šķietami nesavienojamo - pirmkārt, likt ēkai izskatīties monumentāli un cienījami, un vienlaikus savdabīgi un psihodēliski; otrkārt, radīt patiesi laikmetīgas arhitektūras paraugu, kurš reizē izdara reveransu arī vēsturiskajam kontekstam. 

Park Inn by Radisson, Barona iela 40a. Ulda Lukševica biroja NRJA dizainētā ēka Barona un Lāčplēša ielas stūrī ir drosmīga un izaicinoša arhitektūra, kura, pretēji dažām citām šajā topā minētajām, uzspļauj vides kontekstam, nedarot neko, lai tajā iederētos, tieši pretēji. Tā ir "kliedzoša", egocentriska dīva, kas cenšas izcelties un pievērst sev uzmanību gan ar savu veidolu, gan krāsu. Radīt šādu ēku ir liels risks, jo narcistiska paštīksmība var beigties frivoli. Varbūt daļa ļaužu tā domā arī par šo ēku, taču man šis nelielu trauksmi uzdzenošais "uzburbušais kubisms" simpatizēja jau no paša sākuma un laika gaitā kļuvusi tikai arvien mīļāka (starp citu, labi izskatās arī naktī, kad to papildina minimālistisks, bet atjautīgs izgaismojums). Ēkas koptēls ir gan radošs, gan konstruktīvi sarežģīts, un arhitekta risks šeit attaisnojies pilnībā.

Vissvētākās Trīsvienības Romas katoļu baznīca, Deglava iela 63a. Manuprāt, viena no izcilas arhitektūras pazīmēm ir tāda, ka ēkas izskats ievērojami mainās atkarībā no novērotāja pozīcijas pret to. Šajā ziņā 2006. gadā pabeigtā Deglava ielas katoļu baznīca - pirmā jaunuzbūvētā katoļu baznīca Rīgā kopš pirmās brīvvalsts laika - ir īsts meistardarbs, jo, virzoties ēkai apkārt, gluži vai neticamā, neiespējamā veidā mainās ne tikai tās kopforma, bet arī fasādes ģeometrisko elementu savstarpējās attiecības, leņķi. Uģis Šēnbergs ar kolēģiem radījis teju vai šedevru, un "uz sitiena" nevaru iedomāties nevienu citu pēdējo 30 gadu laikā visā Latvijā tapušu laikmetīgo baznīcu, kas kaut attāli varētu ar šo sacensties. 


Skārņu iela 11. Iedomājieties, kāds izaicinājums arhitektam - radīt jaunceltni pašā Vecrīgas sirdī, laukumā tieši blakus Pēterbaznīcai un Jāņa baznīcai, kā arī Skārņu ielai un Konventa sētai - dažām no tām vietām, kur Rīgā vislabāk saglabājies viduslaiku autentiskums. Un cik izcili arhitektu birojam "Jaunromāns un Ābele" ar to izdevies tikt galā! Ar it kā vienkāršiem līdzekļiem - pamatā atbilstošiem materiāliem, krāsu un faktūru - panākts unikāls efekts: ja negribi, šo ēku vari vispār nepamanīt, tā noslēpjas kā bikls hameleons uz Vecrīgas mūru fona; savukārt, ja vēlies, tu vari tajā ieskatīties, atklājot šī introverta skaisto dvēseli. Gandrīz ģeniāli!  

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas A korpuss, Pilsoņu iela 13. Futūristiskajam Stradiņa slimnīcas jaunajam korpusam piemīt ne tikai daudzas ārēji vizuāli aizraujošas arhitektūras iezīmes (vienā fotogrāfijā tās visas nemaz nevar parādīt), bet arī funkcionāls ērtums. Neparasta plūdlīniju un šķautņu saspēle, neordināra logu ritmika, fascinējošs, izliekts pelēku "zvīņu" jumta elements, gaišas un plašas iekštelpas, kas cenšas iedvest mieru pat tik stresa pilnā vidē kā slimnīca - tās ir dažas no svarīgākajām šīs vērienīgās būves kvalitātēm, par ko jāpateicas projekta autoriem, somu arhitektu birojam JKMM Architects. 


Luminor biroju ēka, Skanstes iela 12. Viens no mūsdienu atzītākajiem Lietuvas arhitektiem Audrius Ambrasas, kurš ir autors vairākām Viļņas jaunā centra augstceltnēm, radījis pagaidām iespaidīgāko laikmetīgās arhitektūras pērli Skanstes rajonā. Ēkas suģestējošā veidola "zelta atslēdziņa" ir milzu pārkare (kas saspēlējas ar nojumi virs tās centrālās ieejas), kā arī akurāta visu pārējo formu un detaļu harmonija. Turklāt, lai gan varētu šķist, ka no mūsdienās tik svarīgās ilgtspējas viedokļa šāds "izrādīšanās" risinājums līdzinās tām jaudīgo motoru automašīnām, uz kurām redzamas uzlīmes ar uzrakstiem "Fuck fuel economy" utml., tomēr vismaz publiski tiek apgalvots, ka šī celtne esot arī ļoti energoefektīva. 
    


Latvijas Nacionālā bibliotēka, Mūkusalas iela 3. Nacionālās bibliotēkas ēka ir viena no tām būvēm, kas šķiet atceļojušas uz realitāti no sapņu pasaules. Lai gan paši reizēm mēdzam noniecināt tās skaistumu, tas nepaliek apslēpts Rīgas viesiem, uz kuriem celtne nereti atstāj lielu iespaidu (par to man reiz gadījās pārliecināties pašam, vedot pastaigā pa Rīgu kādu amerikāņu profesoru, kurš nebija zaudējis spēju brīnīties par dzīvi ar bērna acīm). Ne mazāk vizuāli iespaidīga, turklāt ļoti ērti plānota bibliotēka ir arī iekšpusē. Ja vien Birkerta lolojums realizācijas gaitā salīdzinājumā ar projektu nebūtu ticis noplicināts (gan materiālu kvalitātes, gan apjoma ziņā), tam varētu dot arī pirmo vietu.  


Swedbank biroju ēka, Balasta dambis 1.
"Swedbank" augstceltne, kuras nosaukums tautā iegājās pēc sākotnējā projekta kā "Saules akmens", ir moderna Rīgas vietzīme, par kuru nekaunētos neviena Eiropas lielpilsēta. Es pat teiktu, ka tā ir skaistāka un interesantāka par slaveno Londonas "gurķi", Malmes "savērpto torsu" un nemaz neatpaliek no Barselonas "Agbar" torņa. Viktora Valguma un Alvja Zlaugotņa projektētais "Saules akmens" ievērojams ar apbrīnojamu perspektīvu daudzveidību - gandrīz vai uz katra soļa, ejot ēkai apkārt, pieejot tuvāk, atkāpjoties tālāk, atklājas jauni, iemūžināšanas cienīgi rakursi, turklāt dažos no tiem tornis mainās tik ļoti, ka no mazliet korpulenta rešņuka pēkšņi pārtop slaidā sportistā. Un kāpēc gan to aizvien nesaukt par "Saules akmeni", ja saules gaismas rotaļas, atspīdot stikla un metāla konstrukcijās, mēdz būt tiešām krāšņas? Turklāt ēka izskatās labi jebkuros laika apstākļos - arī pelēkas debesis tajā spoguļojas skaisti. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru