Šo apskatu pamudināja kāds ieraksts sociālajā tīklā "Facebook", kurā bija redzamas fotogrāfijas ar milzīgām automašīnu un cilvēku rindām, kas steidza baudīt rudeni Tērvetes dabas parkā. Tas atgādināja nesen redzētās bildes no Ķīnas Lielā mūra, kurš tāpat bija pārpilns ar ļaudīm. Tomēr Latvija nav Ķīna, te nedzīvo pusotrs miljards iedzīvotāju, un skaistu dabas stūrīšu šeit ir gana daudz, lai to apmeklēšanai nevajadzētu pārvērsties par drūzmēšanos tirgus placī, kas spēj sabojāt pat visskaistāko vietu apmeklējuma pieredzi. Sigulda, Tērvete vai Ķemeru tīrelis ne tuvu nav vienīgās vietas Latvijā, kur ķert zelta rudens kaifu. Tāpēc šeit ieteikumi no paša pieredzes - desmit Latvijas vietas, kuru skaistums pārbaudīts tieši dzeltenoranžo lapu periodā.   



Doles sala. Tepat Rīgas pievārtē esošā Doles sala piedāvā cienījamu rudens dabas paleti ar parku, paaugstinātu krastmalu un dolomīta atsegumiem, krāšņiem kokiem, skatu uz Daugavu un tās pretējo krastu.


Ķeipenes valnis. Vieta, kur, braucot no Rīgas, sākas Vidzemes augstienes ainavas. Nemaz nav "jāieurbjas" Vidzemē pārāk tālu - vien apmēram 70 kilometru pa Rīgas-Ērgļu ceļu un sākas Ķeipenes valnis - ap 7 kilometru garš pauguru masīvs, tieši no šosejas malām paveras vairāki labi skati.



Gaiziņkalns. Vēl 50 kilometrus tālāk - un jau esat Vidzemes Centrālās augstienes pašā sirdī, uz Latvijas augstākā paugura. Varbūt mazliet negaidīti, taču Gaiziņkalns (vismaz zelta rudenī) nav tūristu pārbāzta vieta - parasti skatus no tā virsotnes bauda vien pāris cilvēku.   


Bauskas pilskalna parks. Romantiskajā Bauskas dabas parkā pie Bauskas pils, kur Mūsa un Mēmele satek Lielupē, ir pat ļoti daudz un dažādas rudens ainavu iespējas - sākot ar skatiem uz upēm no pilskalna malām, kompozīcijām ar pilsdrupām (kas ļoti labi "iet kopā" ar rudens toņu gammu) un beidzot ar iespēju uzkāpt Bauskas pils tornī, lai iegūtu vēl augstāku perspektīvu. Šajā bildē - skats uz Mēmeli virzienā uz Bauskas vecpilsētas pusi.


Mežotnes pilskalns. Protams, pats Mežotnes pils parks jau ir lieliska vieta, kur baudīt zelta rudeni - tas tiek uzskatīts par vienu no vislabāk plānotajiem muižu parkiem Latvijā. Taču atliek vēl pāriet pontonu tiltam un uzkāpt pretējā krastā esošajā Mežotnes pilskalnā, lai "uzliktu punktu uz i", ieraugot arī Lielupes ainavas no augstāka skatu punkta.

Vidzemes akmeņainā jūrmala. Atšķirīgas izjūtas rudens baudīšanai būs jūras piekrastē. Lai gan lielākā daļa Latvijas jūrmalu ir apaugušas skujkokiem, kuri, tā teikt, "neitralizē gadalaiku", tomēr ir arī tādi krasti, kuros aug lapu koki, kas rudenī uzvelk dzelteni oranžos mēteļus. Šādas vietas sastopamas arī visādi citādi skaistajā Vidzemes akmeņainajā jūrmalā, attēlā konkrēti - vieta pie Lauču akmens.

Aizkraukles pilskalns. Daugavas krastā esošais, no apauguma brīvais Aizkraukles pilskalns piedāvā vienu no skaistākajām ainavām Latvijā - plašuma un "gandrīz lidojuma" sajūta, šeit stāvot, ir iespaidīga. 


Medumu ezeraine. Daugavpils pusē netālu no Lietuvas robežas atrodas Medumu ezeraine - teritorija ar vairākiem ezeriem paugurainā apvidū. Šeit, pārvietojoties pa līkumainajiem lauku celiņiem, var uziet interesantas un tieši rudenī īpaši aizraujošas ainavas - dažādo koku sugu atšķirīgās lapu krāsas (kā attēlā redzamā koši dzeltenā papele ar oranžo kļavu) vietām veido elpu aizraujošas kompozīcijas.     






Lazdukalna skatu tornis. Patiesībā tieši Latgale kronējama par Latvijas reljefa karalieni - jau tuvojoties Daugavas lokiem, paveras tik tālas un plašas ainavas, kādas Vidzemē (izņemot dažu pauguru virsotnes) faktiski neieraudzīt. No Lazdukalna skatu torņa iespējams tās pārlūkot vēl labāk. Papildus šarmu šai vietai piešķir arī pāris govis, kas ganās turpat torņa pakājē.  



Ververu krauja. Uzreiz jābrīdina - šī vieta būs piemērota mazliet rūdītākiem ceļotājiem, nevis ģimenes pastaigām ar maziem bērniem. Lai nonāktu līdz Ververu kraujas virsotnei, brīžam palīdz entuziastu iemītās taciņas, bet brīžiem arī jālaužas cauri meža brikšņiem un krūmājiem, jāšķērso grava. Taču atalgojums ir tā vērts - majestātisks skats uz vienu no Daugavas lokiem. Mitrākā rudenī vai pavasarī upes plūdums ir pat vēl iespaidīgāks, ūdens aizpilda arī šobrīd nosusušos zālājus. Kopējais iespaids - nedaudz mežonīgs skaistums, atgādinot Krievijas vai Kanādas mežu plašumus (kuri gan redzēti vien fotogrāfijās).    


Seko mūsu Facebook lapai un esi lietas kursā par interesantām un redzēšanas vērtām Latvijas, Baltijas un Eiropas vietām Fotovietas.com! 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru