Neraugoties uz to, ka desmitiem Rīgas pirmskara laika ēku pēdējo gadu laikā ir atjaunotas, sliktā stāvoklī aizvien ir ļoti daudz jūgendstila un citu arhitektūras žanru brīnumu mūsu galvaspilsētā. Daļa no tiem ir īpaši kritiskā kondīcijā - celtnes vai nu jau ir pamestas un pat apdraud garāmgājēju drošību, vai arī brīnumainā kārtā iedzīvotāji tajās vēl dzīvo, taču vizuāli nerodas šaubas par to, ka ēka faktiski brūk kopā. Šajā apskatā izvēlētas septiņas, autoraprāt, iespaidīgākās no šīm skaistulēm, kas pārtapušas graustos, sakārtotas augošā topa secībā.

#7. Miera iela 18. Šis, kā no pasakas izrautais namiņš, Rīgas domes reģistrā ticis jau pie B kategorijas grausta statusa. Interesanti, ka ēka tika uzcelta jau Latvijas brīvvalsts laikā, 1924. gadā. Savu 90 gadu jubileju 2014. gadā tā "atzīmēja" ar ugunsgrēku, kurš mājas trešo stāvu gan spēja papostīt vien pusstundu, jo tika ātri apdzēsts. Patlaban māja izlikta pārdošanā - to var iegādāties par pusmiljonu eiro. 



#6. Tallinas iela 23/1. Lai arī trīsdesmit gadus vēlāk nopelniem bagātais Rīgas arhitekts Eižens Laube šo 1901. gadā uzcelto ēku esot nosaucis par savu jaunības dienu kļūdu, es teiktu - dod dies' ikvienam pieļaut šādas "jaunības kļūdas". Tallinas iela 23/1 ir viena no savdabīgākajām un šarmantākajām pērlēm Rīgas jūgendstila zvaigznājā, neparasti šaura un tāpēc it kā gara celtne ar izteiksmīgu fasādes ritmiku, žanra klasikā ieturētām, graciozām parādes durvīm, virs kurām sākas ne mazāk elegants erkers, kas noslēdzas ar omulīgu balkonu ceturtā stāva līmenī. Rīgas dome ēku klasificējusi kā B kategorijas graustu. Labā ziņa ir tā, ka celtne vismaz ārēji nebrūk strauji - pirmais zemāk redzamais foto uzņemts 2016. gadā, otrais - 2011. gadā. Redzams, ka piecu gadu laikā ēkas izskats gandrīz nav mainījies, ja neskaita pāris jaunus "ģeniālo mākslinieku" parakstus uz tās pirmā stāva līmenī...






#5. Alberta iela 6. Pirms dažiem gadiem šo 1903. gadā celto, tagad pamesto ēku "daiļoja" vien zaļie drošības tīkli, šobrīd jau tā apjozta ar koka sētu. Un - jā, tas viss notiek Rīgas jūgendstila lepnumā, tūristiem visvairāk reklamētajā Alberta ielā. Maskaroniem, kas redzami virs ēkas ieejas vārtiem (attēlā zemāk), atliek vien bēdīgi nopūsties...





#4. Gogoļa iela 4/6. Viens no grandiozākajiem namiem Maskavas forštatē, gandrīz vai vietzīme un redzams visiem, kas pārvietojas pa Gogoļa ielu. Īpaši izceļas stūra tornis. Diemžēl nams jau labu laiku pamests, daļēji izdedzis, dēļiem aizsists. Kādreiz diženā celtne savulaik piederējusi krievu rakstnieces Irinas Odojevcevas tēvam Gustavam Heinikem. Vēlākais īpašnieks, Jevgeņijs Gombergs, nama nolaišanā vainoja vien dzīvokļu īrniekus, kuri nepieņēmuši viņa solīto kompensāciju un pārāk cīnījušies par savām tiesībām. Tagad ēka tiek pārdota par cenu 1,8 miljoni eiro.   


3. Brīvības iela 88. Ne mazāk vērienīgs un arhitektoniski vēl interesantāks, vienā no dzīvākajiem Rīgas krustojumiem esošais nams Brīvības ielā 88 jau gadiem stāv pamests, laika zobam saēdot to arvien straujāk. Kādreiz (1926. gadā) tā ar 400 iemītniekiem bijusi sestā lielākā dzīvojamā ēka Rīgā (interesanti, kuras piecas diez bija vēl lielākas un apdzīvotākas?), ēkā laika gaitā atradusies gan Latvijas banka, gan arodbiedrību centrālais birojs, allaž notikusi rosība. Mājas pagalmā bijusi paredzēta tirdzniecības pasāža (ar to arī skaidrojamas tik plašās un izteiksmīgās vārtrūmes ieejas). Arī šo ēku sakārtot nespējīgais īpašnieks cenšas pārdot, taču jāšaubās, vai noteiktā cena - ap 5,6 miljoniem eiro - ir adekvāta. 






#2. Nometņu iela 45. Izmēros salīdzinoši neliela, taču viena no visskaistākajām Rīgas jūgendstila ēkām, kura turklāt neatrodas centrā, bet Āgenskalnā. Lai gan ēka vēl ir apdzīvota, tomēr izskatās dramatiski - balkoni ietīti zaļajos tīklos, viens no tiem pat nostiprināts ar koka sastatnēm, uz jumta līdzās metāla puķei zaļo arī jauni kociņi... Tik dīvaina cilvēka radīto vērtību un dabas procesu simbioze kā, šķiet, nekur citur Rīgā. No optimistiskās puses - kā redzams zemāk salīdzinošajos attēlos (2010. pret 2016.), ēkai ir ieliktas atjaunotas durvis, tām sametušies nama iedzīvotāji. Tieši ar nežēlastībā kritušo ēku Nometņu ielā 45 saistīti daži no dīvainākajiem birokrātijas stāstiem Rīgas vēsturiskā mantojuma jaunāko laiku annālēs. Pirmkārt, 1998. gadā šī unikālā celtne it kā nejauši pazudusi no valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu saraksta, tās vietā nonākot blakus esošai pilnīgi nenozīmīgai būdai - alus kioskam. Otrkārt, lai gan pie ēkas ieejas durvīm arvien dižojas uzraksts "pašvaldības īpašums", Rīgas dome atrunājas, ka pēc visu dzīvokļu privatizācijas tai gar namu vairs neesot nekādas daļas, atrodot iemeslu, kāpēc ilgstoši solīto naudu remontam nepiešķirt. Te skatāms labs LTV žurnālistu sižets: https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/02.10.2013-grausts-nometnju-iela-45.id18612/. 2014. gadā ēka gan atjaunota aizsargājamo pieminekļu sarakstā, taču praktiskas pozitīvas pārmaiņas tas nav nesis. Teikšu skarbi - šādas arhitektūras vērtības nolaišana uz sabrukuma robežas ir kauna traips Latvijas simtgades sejā, pie kā vainojama gan Rīgas pašvaldība, gan arī valsts.








#1. Vīlandes iela 11. Par visskumjāko stāstu šajā zūdošā skaistuma parādē tomēr vēlētos nosaukt Vīlandes ielu 11. Ēka, kas bija viena no pirmajām, viena no lielākajām un skaistākajām jūgendstila celtnēm Rīgā, jau sen kā pārvērtusies bīstamā graustā, šajā gadījumā diemžēl paņemot arī cilvēka dzīvību - brūkot starpsiju pārsegumiem, te gājis bojā strādnieks. No būves faktiski palikusi tikai redzamā ielas fasāde - aiz tās ir vien pussabrukušas konstrukcijas. Mājas īpašnieks tēlo suni uz siena kaudzes - neatjauno to pats un nepārdod arī citiem. Rīgas dome šogad beidzot pieņēmusi lēmumu veikt ēkas piespiedu sakārtošanu. Tas nozīmē, ka ēkas fasāde tikšot iekonservēta, bet pārējās konstrukcijas - nojauktas. Ja nav līdzekļu, lai ēku pilnvērtīgi atjaunotu, laikam jau tas ir labākais risinājums... Atliek cerēt, ka Vīlandes ielai 11 reiz pienāks labāki laiki, kad aiz iekonservētās fasādes atkal tiks izbūvēts pilnvērtīgs dzīvojamais nams.



Skatiet Latvijas skaistākās Foto vietas arī interaktīvā kartē:




MY PHOTOS ON SHUTTERSTOCK | MANAS FOTOGRĀFIJAS SHUTTERSTOCK


Seko mūsu Facebook lapai un esi lietas kursā par jaunākajām Rīgas un Latvijas fotogrāfijām, arhitektūras, pilsētvides un tūrisma rakstiem Fotovietas.com! 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru