Ne visas ziemas Latvijā pēdējās desmitgadēs aplaimo ar bargu un ilgstošu salu, tomēr vidēji katrā trešajā ziemā aukstums ir pietiekami stiprs un noturīgs, lai izveidotos vienas no sala krāšņākajām rotām - leduskritumi (sasaluši ūdenskritumi) un citi interesanti ledus veidojumi. Reizēm dabai talkā nāk arī cilvēks, dažviet izveidojot mākslīgas sasaldētu strūklaku "skulptūras". Šajā rakstā atradīsit autora apmeklētus desmit skaistus leduskritumus un ledus veidojumus, lai gan, protams, tie ne tuvu nav visi Latvijā atrodamie.

Leduskritumi klinšu atsegumos Amatas dabas takā. Leduskritumi veidojas vietās, kur akumulējas lejuptekošas ūdens straumes, tāpēc klinšu atsegumi ar avotiem ir visproduktīvākās leduskritumu "fabrikas". Daudz šādu atsegumu meklējami Amatas upes krastos. Šeit nobildētas samērā necilas "lāsteciņas" uz Vizuļu ieža (iespējams, lielāks leduskritums apslēpts zem sniega kārtas), taču citkārt šeit mēdz veidoties krietni iespaidīgāki meistardarbi. Tāpat arī uz varenā Dzilnas ieža.

Spriņģu ieža leduskritumi. Spriņģu iezis pie Līgatnes ir viena no Latvijas iespaidīgāko leduskritumu veidošanās vietām. Šis iezis parasti priecē uzreiz ar vairākiem leduskritumiem. Tiesa gan, iezim ar kājām ir neiespējami piekļūt, ja vien Gauja nav aizsalusi (bet Gauja, kā jau ritrāla upe, to parasti nemēdz darīt). Līdz ar to leduskritumi jābildē ar teleobjektīvu no pretējās upes malas (bet pārceltuve ziemā nestrādā) vai arī ar dronu.

Ķūķu ieža leduskritumi. Arī Ķūķu iezis ir viens no bagātākajiem leduskritumu "magnātiem" Latvijā - te vērojami vismaz astoņi lielāki un mazāki leduskritumi. Tos visus var ērti aplūkot no pretējā upes krasta, kur pieved tūristu taka no netālā auto stāvlaukuma.

Piķenes kraujas leduskritumi. Piķenes kraujā pie Krimuldas atrodamas vairākas ievērojamu leduskritumu vietas. Vienā no tām veidojas pat tāda kā leduskritumu kaskāde - pirmais leduskritums augstāk kraujā, otrais zem tā (sk. otro attēlu).

Dāvida dzirnavu ūdenskrituma ledus rotas. Viens no Latvijas krāšņākajiem ūdenskritumiem izrādījies arī ļoti "spītīgs" - kamēr šajā ziemā sasaluši pat it kā krietni lielāki milži kā Daudas ūdenskritums vai Alekšupītes ūdenskritums Kuldīgā, straujie un siltiem (līdz 8 grādiem) ūdeņiem bagātie Dāvida dzirnavu avoti Lauska kungam izrādījies pārlieku ciets rieksts - šeit izveidojušies tikai atsevišķi ledus ietvari, kas rotā avotu ūdens tecējumu un tā īpaši skaisto, oranžīgo pamatni. Oranži akmeņi šeit iekrāsojušies ūdens augstā dzelzs satura dēļ, un tieši tādēļ Dāvida dzirnavu ūdenskritums ir tik skaists.

Ledus skulptūra Saulkrastu pludmalē. Saulkrastu pludmalē izveidota iespaidīga, septiņus metrus augsta ledus skulptūra, kas turklāt naktī tiek izgaismota. Sasaldētās strūklakas autori, vietējie iedzīvotāji Toms Turlajs un Romāns Dedjuško, šādu skulptūru mēģinājuši radīt jau 2018. gadā un pēc tam pacietīgi gaidījuši trīs gadus, līdz 2021. gada bargā ziema beidzot ļāvusi izveidot šo "ledus vigvamu".

Ērgļu klinšu leduskritums. Majestātiskām klintīm to cienīgs leduskritums - Ērgļu klinšu ledussiena tradicionāli ir viena no augstākajām un platākajām bargās ziemās. Vienīgais piekļūt un to apskatīt ir ļoti grūti - traucē jau atkal grūti aizsalstošā Gauja.

Ledus veidojumi jūras piekrastē. Reizēm nemaz nav jāmeklē leduskritumi, lai vērotu ļoti aizraujošus ledus veidojumus. Par skaistām ledus fotovietām ziemās var kļūt arī pludmales. Te gan jābūt gatavam saskatīt skaisto miniatūrākos veidojumos, līst uz ceļiem un vēdera, lai tos nofotografētu, bet rezultāts ir tā vērts, jo iegūtās abstraktās perspektīvas un kompozīcijas ir krietni neprognozējamākas un daudzveidīgākas nekā leduskritumiem, kuri, būsim godīgi, lielākoties tomēr ļoti līdzinās cits citam.

Ledus skulptūra pie Aronas pilskalna. Šo ledus brīnumu pie Aronas pilskalna izveidojis atjautīgs meistars - ap pilskalnu esošās teritorijas īpašnieks. Sasaldētā strūklaka (kas ar savu desmit metru augstumu tiek dēvēta par vienu no augstākajiem šāda veida objektiem Eiropā) jau paguvusi kļūt par šīs ziemas Latvijas apceļošanas sensāciju - cilvēku nudien šai vietā bija daudz. Tālāk, pie uzejas pilskalnā atrodas vēl viena, mazāka ledus strūklaka.

Daudas ūdenskritums. Dabas radītais skaistums tomēr izgriež pogas cilvēku iespētajam - ja pārējās pozīcijas šajā nosacītajā topā var mierīgi mainīt vietām, tad par pirmo vietu, šķiet, nevajadzētu būt diskusijām - Daudas ūdenskritums šogad pārvērtās izcilā šedevrā. Īpaši skaists tas bija janvāra otrajā pusē, kad ūdenskritumam vēl nebija aizsali tāds kā arkveida logs, kurā eksponējās tekošā ūdens plūsma. Februārī ūdenskritums jau bija sasalis pilnībā (pēdējais attēls).
IEGĀDĀTIES FOTOGRĀFIJAS

Skatiet Latvijas skaistākās Foto vietas arī interaktīvā kartē:


1 komentārs:

  1. Jā, visi jau skaisti, bet vislabāk patika veidojumi jūras piekrastē un , protams, Daudas.Jā, arī ledus skulptūras ir brīnišķīgas.

    AtbildētDzēst