Fotovieta #177. Korkuļu pazemes upe un tās sausgultne. Nezinātājam varētu likties, ka tas ir vien parasts strautiņš, bet patiesībā Korkules upe ir viena no Latvijas dabas neparastajām izpausmēm - šī nelielā upīte savā plūdumā ietek pazemē, pēc vairākiem simtiem metru atkal atgriežoties virs zemes. Skaidrojums šai parādībai ir karsta procesi - upe pazemē tiek "ierīta" dolomītu plaisās. Interesanti, ka pētnieki, marķējot ūdeni ar krāsvielu, konstatējuši, ka tā ceļš pazemes labirintos ir stipri ilgs - šķietami īso posmu tie veic vairākas stundas. Man Korkules pirmajā apmeklēšanas reizē neizdevās atrast vietu, kur upe pazūd pazemē, taču vieta, kur tā no pazemes parādās dienasgaismā, gan ir labi atrodama, uz to pat norāda ceļmalas zīme "Sērenes kritenis", pārdesmit metrus aiz kura sākas itin ainaviska grava, kuras lejpusē, starp akmeņiem, redzama strautiņa uzrašanās it kā no zila gaisa (2., 3., 4., 8., 9. att.). Skaidrs, ka šajā vietā vēl būs jāatgriežas - gan zaļās veģetācijas periodā, kad Korkules sausgultne (6. att.), spriežot pēc bildēm, iegūst vēl izteiksmīgāku, neparasti "džunglisku" ainaviskumu, gan pēc lietavām vai palu laikā, kad upes parādīšanās un pazušanas efektam jābūt iespaidīgākam, gan arī, protams, lai atrastu vietu, kur tad īsti upe aiziet pazemē.

P.s. Interaktīvajā kartē (sk. zemāk) Korkules upes izejas vietas atzīmi meklējiet pie Aizkraukles.
 





Skatiet Latvijas skaistākās Foto vietas arī interaktīvā kartē:




MY PHOTOS ON SHUTTERSTOCK | MANAS FOTOGRĀFIJAS SHUTTERSTOCK


Seko mūsu Facebook lapai un esi lietas kursā par jaunākajām Rīgas un Latvijas fotogrāfijām, arhitektūras, pilsētvides un tūrisma rakstiem Fotovietas.com! 

1 komentārs:

  1. UPES.lv - Tas tiešām ir viens necils grāvītis, kurš izliekas par strautiņu. Tapēc gan nav mazāk vērtīgs ģeoloģiskai izziņai, jo dibināts Dabas liegums. Jau 20 gs. sākumā vietas nosaukums fiksēts kā Korkuļu grāvis. Lai ko nerakstītu tūrisma stendos, 19.gs. nosusinot Korkuļu purvu (5 km austrumu virzienā) tika izrakts ūdensnovads, un vnk palaists... lai meklē kur aiztecēt. Un kā redzam atrada! Savukārt iztekas vietas "avota cirks" ir tikai vecas akmens lauztuves. Ceļojot paskatieties arī apkārt, no kā uzceltas ēkas, kas atrodas aiz meža un gadsimtiem...

    AtbildētDzēst