Bauska ir mazpilsēta (iedzīvotāju skaits - ap 9000), kas atrodas 60 kilometrus uz dienvidiem no Rīgas un 20 kilometrus no Lietuvas robežas. Latvijas mērogā unikālais dabiskais novietojums - starp trim upēm (Mūsu un Mēmeli, kas satek Lielupē), ne tikai pilsētas vārdu ierakstījis romantiskās dziesmās, bet arī padara Bausku par vienu no ainaviskākajām Latvijas pilsētām no aero perspektīvas. Tāpat Bauska izdaudzināta ar vislabāk restaurēto viduslaiku un renesanses pils kompleksu Latvijā, kā arī Baltijas lielāko kantri mūzikas festivālu. Bauskas apkārtne pazīstama ar vēl vairākām izcilām pilīm, no kurām slavenākās ir Rundāles un Mežotnes pilis. Šajā rakstā un interaktīvajā kartē zem tā atzīmētas interesantākās un vizuāli ievērojamākās vietas Bauskas pilsētā.


APSKATES VIETAS BAUSKĀ



*** IEVĒROJAMĀKĀS ĒKAS ***


Bauskas viduslaiku pils
Bauskas pils tika sākta būvēt 15. gadsimtā un tās celtniecība turpinājās līdz pat 16. gadsimta beigām. Pils senākajai daļai bija pamatīgs novērošanas tornis ar trīsarpus metru biezām sienām. Šodienas pils sastāv no divām daļām - viduslaiku pils drupām un vairāku desmitu gadu laikā restaurētās jaunākās (renesanses laika) hercoga pils.



Līdzīgi kā Melngalvju nams Rīgā, arī Bauskas rātsnams ir uzcelts pilnīgi no jauna. Oriģinālais rātsnams nepārdzīvoja karu, lai gan tā nolaišana un demolēšana pakāpeniski sākās jau 19. gadsimta beigās. Vēlāk šeit atradās neizteiksmīga celtne, bet rātsnama ēkas rekonstrukcija tika pabeigta 2011. gadā.



Lodiņa jeb Lodinga alus fabrika ir iespaidīga vēsturiska rūpniecības ēka Rīgas ielā. Tā celta 19. gadsimta otrajā pusē, iemiesojot tā laika raksturīgās industriālās arhitektūras ķieģelu stila iezīmes. Lodiņa alus kļuva iecienīts ne vien Bauskā, bet esot bijis zināms arī Rīgā, Liepājā un Lietuvā. 2005. gadā zem senā zīmola alus darītavas darbība tika atjaunota, bet tikai uz gadu - mūsdienās Lodiņa alum neizdevās izdzīvot sīvajā konkurences cīņā (pašā Bauskā vien, kā zināms, atrodas arī "Bauskas alus" ražotne) un jauniegādātās rūpnīcas iekārtas tika pārdotas izsolē.



Bauskas Svētā Gara evanģēliski luteriskā baznīca ir senākā ēka Bauskas vecpilsētas apkaimē. Tā celta 1594. gadā vēlīnās gotikas stilā un tolaik bija domāta tikai pilsētas vācu iedzīvotāju vajadzībām. Interesanti, ka sākotnējai ēkai nebija torņa, tas tika piebūvēts vēlāk. Iespējams, kādam tur augšā šis lēmums nemaz negāja pie sirds - sākotnēji ļoti augstajā, smailajā tornī divreiz iespēra zibens (1799. un 1815. gadā), līdz ļaudīm "pieleca" un tie pārbūvēja torni šobrīdējā izskatā - zemāku, ar četrslīpju jumtu.



Bauskas Svētā Georgija pareizticīgo baznīcas autors ir viens no pirmajiem (ja ne pats pirmais!) latviešu arhitektiem - Jānis Frīdrihs Baumanis, tā uzcelta jau 1881. gadā un ir visai neparasta. Interesanti, ka tikai 2016. gadā baznīca tika pie valsts aizsargāta pieminekļa (vietējas nozīmes) statusa, vēl pēc dažiem gadiem - arī pie zeltītiem kupoliem.



1903. gadā uzbūvētā Bauskas zēnu proģimnāzija (tagad - Bauskas pamatskola) ir izteiksmīga jūgendstila nacionālā romantisma celtne.


*** AINAVISKĀKĀS IELAS ***


Rīgas iela
Rīgas iela ir Bauskas galvenā vēsturiskā iela, kur savulaik notikusi rosīga tirdzniecība un darbojušies dažādi servisi. Vēsturiskā apbūve saglabājusies diezgan plaši, lai gan daudzām ēkām būtu nepieciešama renovācija. Interesanti ir arī Rīgas ielas ēku pagalmi uz Mēmeles pusi.



Plūdoņa iela ir otra no divām Bauskas vecpilsētas galvenajām ielām. Tajā aplūkojamas vairākas vēsturiskas ēkas un tā ved gar diviem pilsētas laukumiem, Rātslaukumu un Saules dārzu, kur izvietota arī dzejniekam Vilim Plūdonim veltīta skulptūra.

*** GALVENIE LAUKUMI ***


Bauskas rātslaukums
Vēsturiskais Bauskas tirgus laukums izsenis bijis pilsētnieku centrālā pulcēšanās vieta. Mūsdienās laukums ir skaisti atjaunots, nobruģēts (pilnai laimei pietrūkst varbūt vien kādas strūklakas) un šeit aizvien mēdz notikt dažādi pasākumi - gadatirgi, svētki.


*** DABA UN PARKI ***


Bauskas pilskalna parks
Bauskas pilskalna parks ir daļa no plašākas aizsargājamas teritorijas - Bauskas dabas parka. Pilskalna parks ir viens no ģeogrāfiski neparastākajiem un ainaviskākajiem parkiem Latvijā - tas izvietojies uz šauras zemes strēles starp Mūsu un Mēmeli, kas parka rietumu galā, Ķirbaksalas apkaimē, saplūst Lielupē. Pilskalna pusē parks ir uzkalnā, kas paver skaistus skatus uz abām upēm. Gar Mūsas un Mēmeles upēm abās pils pusēs redzami arī dolomītu atsegumi. Pilskalna parks ir iecienīta baušķenieku un pilsētas viesu pastaigu vieta. Te atrodas arī Bauskas estrāde, kur notiek dažādi brīvdabas sarīkojumi, tai skaitā starptautiski nozīmīgais kantri mūzikas festivāls.


Bauskas dolomītu atsegumi
Bauskas dolomītu atsegumi ir līdz 5,5 metriem augstas, vairākus simtus metru garas dolomītu klintis pie Bauskas pils, Mūsas un Mēmeles upju krastos.


*** SKATU VIETAS ***


Bauskas pilskalna skatu vieta uz Mūsu
No Bauskas pilskalna Mūsas pusē paveras plašs skats uz Mūsas upi, virzienā, kur tālāk tā veido sateci ar Mēmeli, kā arī uz Mūsas tiltu.


Bauskas pilskalna skatu vieta uz Mēmeli
No Bauskas pilskalna Mēmeles pusē atklājas ainavisks skats uz Mēmeles upes līkumu un kokiem apaugušajiem krastiem.


Skats no Bauskas pils torņa
No Bauskas pils torņa paveras skaists, plašs un daudzveidīgs skats - te redzama gan dziesmās apdziedātā Bauskas dabas parka, Mūsas un Mēmeles sateces teritorija, gan Bauskas vecpilsēta, kuras jumti vasarā slīgst zaļumos, gan piepilsētas lauksaimniecības Mežotnes, Lauktehnikas virzienos. Vienīgais "baltais plankums" ir skats uz Bauskas augšpilsētu, kas atklātos tad, ja tornis būtu pārdesmit metrus augstāks (tagad to aizsedz lielo, seno liepu lapotnes parkā starp pilsētu un pili).


*** CITI OBJEKTI ***


Mozaīkas panno Strautnieku ielā
Gaudi Barselonas noskaņas Bauskā - pēc Lauras Ikertes idejas vairāk nekā 50 pilsētas iedzīvotāju veidots mozaīkas panno ar ūdens un zivju motīviem uz malkas šķūnīša mūra sienas.


Piemineklis Vilim Plūdonim
Piemineklis Vilim Plūdonim Saules dārza skvērā ir veidots oriģināli un neparasti - dažādo metālu sakausējums rada īpašus saules gaismas atmirdzumus, tāpat iespaidīgs skats ir nakts izgaismojumā. Pieminekļa autors ir tēlnieks Ģirts Burvis, tas atklāts 2014. gadā.


*** PILSĒTVIDE ***

Priekšplānā - Bauskas vecpilsēta pilsētas ielejas daļā, fonā - jaunpilsēta uzkalnā


Bauskas pilsētvidi lielā mērā organizē tās izvietojums dabā. Bauskas vecpilsēta atrodas pilsētas "ielejas" jeb ziemeļu daļā, kas pieguļ Mēmeles upei, savukārt jaunākie, pārsvarā padomju laikos būvēto ēku kvartāli atrodas uzkalnā. 

Bauskas vecpilsēta sāka veidoties 16. gadsimtā, kad teritorija ap Bauskas pili (Vairogmiests) bija kļuvusi par mazu, un Kurzemes-Zemgales hercogs Gothards Ketlers deva rīkojumu sākt pilsētas paplašināšanu Mēmeles krastā. 

Bauskas vēsturiskā centra "mugurkaulu" veido pamatā divas ielas - Rīgas iela un Plūdoņa iela - kas, izvietojušās pilsētas "ielejas" daļā, stiepjas apmēram kilometra garumā paralēli Mēmeles upei (sk. attēlā pa labi). 

Ielu plānojums te saglabājies no vecpilsētas aizsākumiem 16. gadsimtā. Tāpat šajā rajonā rodamas arī gana daudzas vēsturiskas mūra un koka ēkas, kas celtas laika periodā no 16. līdz 19. gadsimtam.

Bauskas senajā daļā iespējams uziet dažādas ceļotājam un fotogrāfam interesantas pilsētvides "odziņas" - šarmantus iekšpagalmus, vārtus, apdares elementus, sienas gleznojumus un citus urbānās mākslas piemērus. 
Iekšpagalms Rīgas ielā

Bez Rīgas un Plūdoņa ielām samērā ainaviskas un pastaigas vērtas vecpilsētā ir arī Strautnieku, Rūpniecības ielas, kā arī Kalēju iela, uz kuras vēl saglabājies vecais bruģis. 
Strautnieku iela

Savu šarmu Bauskas pilsētvidei piešķir reljefa pāreja no vēsturiskās lejaspilsētas uz jauno augšpilsētu - kalnā ved ne tikai atbilstoši nosauktā Kalna iela, kas ir pilsētai cauri ejošās Via Baltica maģistrāles daļa un arī arhitektūras ziņā šīs mazpilsētas nosacīti "lielpilsētīgākā" iela (te redzama apbūve ar lielākām, augstākām (līdz 3 stāvu) ēkām no 20. gadsimta pirmās puses), bet arī klusākās un mierīgākās Baznīcas iela, Dambja iela, Slimnīcas iela un Saules iela, kas pat nav visā garumā izbraucama, bet kalnā uzved pa kāpnēm.  

Pilsētas otrā - dienvidu malā, gar Mūsas upi dominē privātmāju apbūve. Tāpat gan privātmājas, gan mazdārziņi izvietoti arī pretējā Mūsas upes krastā (tehniski ārpus Bauskas robežām) - te paveras gana plaši, abpusēji panorāmiski skati, kas šo apvidu padara par vienu no ainaviskākajiem un vizuāli idilliskākajiem mazdārziņu rajoniem Latvijā. 

Uzkalnā pie Mūsas upes zaļumos slīgst Bauskas privātmāju rajoni


PILSĒTAS VĒRTĒJUMS
APSKATES VIETAS 6/10
PILSĒTVIDE 6/10
DABA 9/10
SAKĀRTOTĪBA 6,5/10
KOPVĒRTĒJUMS 27,5/40 (68,7%)
Līdzīgi kā vairumā Latvijas mazpilsētu, arī Bauskā pēdējos padsmit gados ieguldīti līdzekļi pilsētas sakārtošanā, un galvenās ielas (Rīgas, Plūdoņa, Uzvaras, u.c.), kā arī laukumi ir rekonstruēti. Tiesa gan, mazākas nozīmes ielās aizvien sastopams saplaisājis un bedrains, pirms-Mozus laikmeta asfalts, tāpat tikai retā no vēsturiskajām ēkām ir atjaunota. Ne visa pilsētvides pārveide vērtējama pozitīvi - gadsimta sākumā, lai atbrīvotu vietu "Rimi" tirdzniecības kompleksam, tika aizbērts ainavisks dīķis, kurš tikpat labi varēja tikt saglabāts, jo tagad tā vietā tāpat atrodas tikai zāles klajums. Kopumā Bauska vērtējama kā ceļotājam vidēji pievilcīga mazpilsēta, kuras galveno vērtību nosaka ekselentā atrašanās vieta un dabas apkārtne, kā arī viduslaiku pils; vecpilsētā ir diezgan daudz "senāka gadagājuma" ēku, un, lai arī vairums no tām nav pārāk aizraujoši arhitektūras pieminekļi, kopā tās veido diezgan valdzinošu, apmeklēšanas vērtu pilsētvidi.   


INTERAKTĪVĀ KARTE





BAUSKAS VELO TŪRE






BAUSKAS FOTO VEIKALS

1 komentārs:

  1. Ļoti interesants un vispusīgs Bauskas apraksts, skaisti foto!Par video komentāru ierakstīju YouTube.

    AtbildētDzēst