Fotovieta #158.  Tirdzniecības centrs "Galerija Azur". Tirdzniecības centrs "Galerija Azur" Mazajā Rencēnu ielā 1 tika uzbūvēts 2006. gadā un ir viens no retajiem tirdzniecības centriem Rīgā, kura arhitektūra pretendē uz ko vairāk par vienkāršu kastes tipa angāru. Kā redzams attēlos, pusovāla formas būvapjoma fasāde zemes līmenī ir veidota kā buru atveidojums, arhitektoniskā koncepcija paredzēja "vīziju par raibu dienvidjūras tirdzniecības ostu, kurā no visām debespusēm ienāk lieli un mazi kuģi ar eksotiskām precēm. Galerijas fasādi veido liela mēroga zilu segmentu grupa, kas atgādina ostā pietauvojušos kuģu korpusus, bet galveno ieeju tirdzniecības centrā rotā pamanāma nojume, kas veidota kā dinamiski nospriegota bura ar mastu" (citāts no building.lv). Būvniecības gaitā pat tika saglabāts dižozols ar 1,2 metru stumbra diametru, integrējot to kā neparastu dizaina elementu ēkas vidū atstātā apļveida iekšpagalmā. 

Diemžēl Galerija Azur izrādījās komerciāli nesekmīgs projekts - gan drīz sekojusī krīze, gan arī apkārtējie Slāvu apļa rekonstrukcijas un Dienvidu tilta pievadceļu būvniecības darbi negatīvi ietekmēja pircēju plūsmas. Pēdējos gados centram gan bijusi kaut neliela, tomēr peļņa, taču "Akropoles" tapšana otrpus dzelzceļa sliedēm "Azur" jaunos īpašniekus mudinājusi nonākt līdz lēmumam mainīt tirdzniecības centra koncepciju un sākt tā rekonstrukciju. Skumjākais šajā situācijā ir tas, ka rekonstrukcijas rezultātā pilnībā mainīsies arī "Azur" izskats, tā oriģinālais arhitektoniskais veidols zudīs un ēka pārtaps par kārtējo prasto šķūni Rīgas lielveikalu pelēkajā ainavā... Ieguldīt 35 miljonus eiro, lai sabojātu reto arhitektūras ziņā interesanto tirdzniecības centru Rīgā un cerēt ar to piesaistīt vairāk pircēju (vai tiešām telpu piemērošanu citām preču kategorijām nebija iespējams veikt, neietekmējot ēkas ārējo izskatu??) - nejautājiet, kur ir šāda lēmuma loģika, kur nu vēl to, kāpēc mūsu valstiņā tas vispār tiek atļauts (ja savulaik ir saskaņots un uzbūvēts tieši šāda dizaina centrs, tad tādam tam arī bija jāpaliek!).



Skatiet Latvijas skaistākās Foto vietas arī interaktīvā kartē:




MY PHOTOS ON SHUTTERSTOCK | MANAS FOTOGRĀFIJAS SHUTTERSTOCK


Seko mūsu Facebook lapai un esi lietas kursā par jaunākajām Rīgas un Latvijas fotogrāfijām, arhitektūras, pilsētvides un tūrisma rakstiem Fotovietas.com! 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru